Tiesitkö, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto- eli LTO-laite pysäyttää lämmitysenergian tuhlauksen ja vähentää vedon tunnetta? LTO-laitteella on merkittävä rooli energiankulutuksessa, ja se kannattaakin pitää toiminnassa koko lämmityskauden ajan.

AE_LTO-blogikuva.jpg

 

Lähes kaikissa ilmanvaihtokoneissa on lämmöntalteenotto- eli LTO-laite, joka ottaa lämpöä talteen poistettavasta huoneilmasta ja lämmittää sisälle puhallettavaa ulkoilmaa.

Pienemmissä ilmanvaihtokoneissa LTO-laitteena on usein levylämmönsiirrin. Siinä poisto- ja tuloilmavirrat kulkevat ristiin levyjen toisistaan erottamissa solissa, jolloin poistoilma lämmittää tuloilmaa koneen käydessä.

Huomioi nämä faktat LTO-laitteesta:

  1. LTO-laite on tehokkaimmillaan puhtaana. LTO-laitteen tehokkuus heikkenee sen likaantuessa, kun solien pintoihin kertyy siirrettävän ilman mukana epäpuhtauksia, kuten pölyä, kuituja ja rasvaa pieninä pisaroina. Epäpuhtaudet muodostavat aikaa myöten eristävän kerroksen, joka hidastaa lämmön siirtymistä solien välillä.
  1. Ilmanvaihtokone on suositeltavaa pestä keväisin. Laite sammutetaan kokonaan pääkytkimestä, ja sen sisäpuoliset pinnat pestään laimealla pesuaineliuoksella – astianpesuaine sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Jos pesua ei ole tänä vuonna tehty, on hyvä tehdä se ennen kylmiä ilmoja.
  1. Suodattimet on syytä tarkistaa lämmityskauden alussa ja vaihtaa likaantuneet puhtaisiin. Suodattimet kannattaa myös puhdistaa tai tarvittaessa vaihtaa kaksi kertaa vuodessa: heti lämmityskauden jälkeen keväällä ja syksyllä ennen lämmityskautta.
  1. Suodattimia ja asiantuntijoiden neuvoja voi kysyä paikkakunnan LVI-liikkeistä.

 

 

« Takaisin ajankohtaisiin