Sähköpulatilanteen riski kasvaa säätilan kylmetessä. Jokaisen panosta tarvitaan, jotta sähköä riittäisi kaikille. Fingridin Tuntihinta-sovelluksen avulla jokainen voi kohdistaa omaa sähkön käyttöään edullisemmille tunneille, jolloin sähkön riittävyys helpottuu. 

Suomalaisten talkoohenkeä kysytään tänä talvena, kun kamppailemme valtakunnallisesti sähkön hintojen ja riittävyyden kanssa. On tärkeää, että jokainen kynnelle kykenevä ryhtyy viimeistään nyt kiinnittämään huomiota omiin sähkönkäyttötottumuksiinsa ja vähentämään sähkön käyttöä. Jokainen säästetty kilowattitunti auttaa. 

Sähkön hinta ja riittävyys voivat vaihdella voimakkaasti eri päivien välillä esim. tuulisuuden tai laiterikkojen vuoksi. Kännykälle ladattavan kantaverkkoyhtiö Fingridin Tuntihinta-sovelluksen avulla voi seurata sähkön hintaa, joka kertoo myös sähkön riittävyydestä Suomessa.

Hintatietojen perusteella voi ajoittaa omaa sähkön käyttöään pois kalleimmilta eli sähkön riittävyyden kannalta kriittisimmiltä tunneilta. 

“Jos ei halua ladata sovellusta ja seurata tilannetta päiväkohtaisesti, niin nyrkkisääntönä on tärkeää siirtää kulutusta pois mahdollisimman paljon arkiaamun klo 8-10 ja -illan klo 16-20 ruuhkatunneilta”, vetoaa Äänekosken Energian myynti- ja asiakkuuspäällikkö Niko Nevalainen

Sovellukseen voi asentaa hälytyksen, joka ilmoittaa, kun sähkön hinta ylittää tietyn tason, jonka voi itse määrittää. Esimerkiksi, jos sähkön hinta on 50 snt/kWh tai yli, kannattaa välttää varsinkin isoja sähkön kulutuksia kuten sähkösaunan lämmitystä ja auton sisätilan lämmittimen käyttöä.

Fingrid on ilmoittanut tiedottavansa Tuntihinta-sovelluksen kautta myös sähköpulasta. Ilmoitusten vastaanottaminen vaatii, että sovelluksen hälytysilmoitukset ovat sallittuja. 

Oma sähkösopimus ei kerro sähkön todellisesta hinnasta

Sähkön käytön viisas ajoitus hyödyttää kaikkia, myös niitä asiakkaita, joilla on voimassa tällä hetkellä edullinen sähkösopimus. 

“Ostosähkön varassa olevat energiayhtiöt joutuvat hankkimaan sähkön markkinoilta markkinahintaan. Jos asiakas maksaa kilowattitunnista 5 senttiä, mutta se maksaa energiayhtiölle 40 senttiä, niin 35 sentin erotus tulee kaikkien asiakkaiden maksettavaksi”, Nevalainen selittää. 

“Käyttämällä fiksusti sähköä nyt varmistaa itselleen ja muillekin kohtuuhintaisempaa sähköä myös tulevaisuudessa”, hän summaa. 

Omaehtoinen sähkön käytön vähentäminen avainasemassa 

Fingridin Sähköjärjestelmän tila -internetsivusto kertoo reaaliajassa, paljonko Suomessa käytetään ja tuotetaan sähköä ja toisaalta, paljonko Suomeen tuodaan tai Suomesta viedään sähköä. Esimerkiksi marras-joulukuun vaihteen nollakeleillä tuotanto oli noin 8000 megawattia ja kulutus noin 9600 megawattia. Erotus, eli 1600 megawattia katettiin tuontisähköllä. 

Jos omaehtoista kulutuksen leikkausta ei tapahdu, ollaan sähköpulatilanteessa, jolloin kulutus leikataan kiertävillä sähkökatkoilla. Tässä tapauksessa Äänekosken Energia ilmoittaa katkoista asiakkailleen tekstiviestitse. Sähkökatkot kestävät kerrallaan kaksi tuntia ja katkoja kierrätetään suunnitelmallisesti. Tarkka tieto katkojen etenemisestä välitetään yhtiön internetsivuilla.

“Vaikka eletään poikkeuksellisia aikoja, niin mihinkään paniikkiin ei sähköpulan vuoksi ole syytä: sähkökatkoja tapahtuu eri syistä normaalioloissakin. Suosittelemme, että näihin sähkökatkoihin varaudutaan niin kuin sähkökatkoihin tavanomaisestikin varaudutaan”, Niko Nevalainen rauhoittelee. 

Varautumisvinkkejä sähkökatkon varalle

 

« Takaisin ajankohtaisiin