Sähkö on jokapäiväinen uskollinen apuri, jonka olemassaoloa harvoin ajattelee mutta sen puuttumisen huomaa välittömästi. Lue, miten katkoihin voi varautua ja miten niiden aikana ja jälkeen kannattaa toimia.

myrsky.png

Suurin osa Äänekosken Energian sähköstä kulkee maakaapeleita pitkin, joten pitkät sähkökatkot ovat yhtiön jakelualueella harvinaisia. Etenkin ilmajohtojen varsilla ne ovat kuitenkin mahdollisia, koska säiden ääri-ilmiöt ovat lisääntymään päin.

Varautuminen on yksinkertaisia arkisia asioita

Sähkökatkoon voi varautua hankkimalla kotiin muutamia välttämättömiä tarvikkeita, joita sähkökatkon aikana todennäköisesti tulee tarvitsemaan: Esimerkiksi astioita veden säilyttämiseen, hyvin säilyvää ruokaa, valaisimia ja lääketarvikkeita.

Sähkökatkoksen survival pack

Varmista, että seuraavat asiat löytyvät kotoasi – myös pimeässä.

  • Valaisimia: taskulamppu, LED-lamppuja, ladattava lyhty
  • Paristokäyttöinen radio
  • Pattereita
  • Varasulakkeita
  • Matkapuhelimelle varalaturi
  • Kynttilöitä, tuikkuja ja tulitikut
  • Kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä
  • Kotivara: helposti huoneenlämmössä säilyvää ruokaa ainakin vuorokauden tarpeisiin
  • Käteistä rahaa
  • Perusensiaputarvikkeet sekä kuume- ja särkylääkkeitä

Jos sinulla on aggregaatti tai muu varavoimalähde, muista testata sen kunto säännöllisesti. Tietokoneelle UPS-laite antaa peliaikaa sen verran, että ehdit hyvin tallentaa tärkeät tiedot ennen kuin virta loppuu. 

Tee tilannekartoitus

Jos sähkö katkeaa, kartoita tilannetta. Jos muissa huoneissa sähköt toimivat normaalisti, kyse voi olla esimerkiksi laiteviasta. Jos koko asunto on pimeänä, pääsulake voi olla palanut. Onko naapureilla valo, entä kadulla? Jos koko naapurusto on pimeänä, kyse voi olla laajemmasta sähköverkon katkosta. Joka tapauksessa kannattaa laittaa sähkölaitteet pois päältä ja sammuttaa valot. Yksittäisen valon voit jättää päälle – näin huomaat, kun sähköt palautuvat.

Sähköyhtiö seuraa sähköverkkonsa tilaa vuorokauden ympäri, joten yhtiölle ei tarvitse ilmoittaa katkoksesta. Jos huomaat esimerkiksi sähkölinjan päälle kaatuneen puun, siitä on hyvä ilmoittaa sähköyhtiölle. ÄLÄ kuitenkaan mene itse koskemaan mihinkään, mikä on kosketuksissa sähkölinjoihin.

Myöskään hätänumeroon ei pidä soittaa sähkökatkon vuoksi, ellei sinulla ei ole esimerkiksi tarvetta ambulanssin tai palokunnan apuun.

Toimi katkon aikana harkiten

Sähkökatkon aikana kannattaa toimia säästöliekillä. Jos näyttää siltä, että katkos voi olla pitkä, esimerkiksi valaisimia kannattaa käyttää harkiten. Jääkaapista kannattaa ruuat syödä pois pilaantumisjärjestyksessä: Kylmyys säilyy vain pari tuntia sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet. Pakastinta ei kannata availla turhaan. Viileällä säällä väliovet kannattaa pitää kiinni, niin huoneiden lämpö pysyy paremmin yllä.

Patteriradio toimii myös sähkökatkojen aikana. Laajojen katkojen aikana viranomaiset antavat tilannetiedotuksia joko Radio Suomen tai paikallisradioiden taajuudella.

Muista vesi!

Jos näyttää siltä, että kyseessä on pidempi katkos, huolehdi vedestä ensi tilassa: Parhaimmassakin tapauksessa vesi kulkee korkeintaan vain muutaman tunnin ajan. Löytyykö kotoasi kannellinen puhdas astia, johon voit varastoida vettä? Käytä vettä niin säästeliäästi kuin mahdollista. Esimerkiksi WC:n voi vetää sähkökatkon alettua vain yhden kerran.

Kun sähköt palaavat 

Kun huomaat, että sähköt palaavat, älä laita kaikkia laitteita ja valoja saman tien päälle, koska äkillinen kuormituspiikki voi aiheuttaa uuden sähkökatkon. Esimerkiksi saunominen kannattaa siirtää seuraavalle päivälle ja ruoka kannattaa valmistaa mikroaaltouunilla.

Vesi ei välttämättä ala virrata heti sähköjen palautumisen jälkeen. Kun vettä alkaa tulla, juoksuta sitä hetki niin mahdollinen sakka huuhtoutuu pois.

Sähköjen palauduttua arki palautuu yleensä nopeasti uomiinsa. Muista kuitenkin taas hyvän sään aikana täydentää varastot mahdollista seuraavaa katkoa varten, varmuuden vuoksi!

« Takaisin ajankohtaisiin