22.3. vietetään kansainvälistä veden päivää.
Myös meillä Äänekoskella on monta aihetta juhlaan.  
 

Me Äänekosken Energialla huolehdimme vesihuollosta ja panostamme vahvasti siihen, että alueen asukkailla on käytössään riittävästi raikasta vettä ja että jätevedet puhdistetaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Äänekosken Energia veden päiväTalousveden riittävyys ja laatu Äänekoskella ovat parantuneet kun Syvälahden vedenottamo otettiin käyttöön. Jätevesien puhdistus kehittyy myös: Vielä tämän vuoden puolella pääsemme viettämään harjakaisia Teräväniemen jätevedenpuhdistamolla. Investoimme yhdeksän miljoonaa euroa siihen, että saamme alueen jätevedet puhdistettua pienemmällä ympäristökuormalla.

Vaikka vesitilanne on meillä hyvä, vettä ei kannata käyttää tuhlaillen. Katso tästä vinkit energiatehokkaaseen veden käyttöön!

Näin säästät energiaa tehostamalla veden käyttöä

Tottumukset vaikuttavat selvästi kodin vedenkulutukseen. Jos vettä lotrataan ja suihkussa seistään juoksevan veden alla pitkään, kasvaa myös energialasku.

Käyttötottumuksia miettimällä ja niitä muuttamalla saadaan aikaan selvää säästöä energian- ja vedenkulutuksessa. Tässä kaikki on kiinni itsestä. Ilman suuria teknisiä uudistuksia päästään jo pitkälle. Tässä neljä hyvää vinkkiä veden järkevään käyttöön.
 

  1. Älä juoksuta vettä turhaan. Kun esimerkiksi saippuoit itseäsi, levitä shampoo ja anna hoitoaineen vaikuttaa, sulje vesihana. Käy suihkussa nopeasti. Jo viidessä minuutissa kuluu vettä noin 60 litraa ja jos suihkussa oleskellaan puoli tuntia, joutuu vedenlämmitysjärjestelmä koville, sen lisäksi että vettä kuluu paljon.

  2. Hampaita pestessä kannattaa käyttää hammasmukia. Jos hampaita harjataan kolme minuuttia hana auki, voi siinä kulua 30 litraa vettä.

  3. Vaihda vanhan malliset hanat uusiin – se kannattaa! Uusissa yksiotehanoissa veden virtaama voidaan rajoittaa jopa neljään litraan minuutissa. Kannattaa valvoa myös hanojen kuntoa. Tiputtava hana voi tuhlata jopa 30 kuutiota vettä suoraan viemäriin. Jos hana tai wc-pytty vuotaa, tilaa korjaaja tai huoltomies vaihtamaan tiivisteet.

  4. Käytä käyttövesivaraajaa oikein! Käyttöveden lämmitykseen kuluu vuodessa 800–1200 kWh sähköä henkeä kohden. Lue aina käyttövesivaraajan käyttöohje ja sieltä energiatehokkuusvinkit. Säädä käyttövesivaraajasta lähtevän veden lämpötilaksi 55–60 astetta. Käännä varaaja keväällä kesäkäyttöasentoon, jos sellainen varaajasta löytyy. Kesäasennossa varaaja käyttää yleensä vain ylempää vastusta. Katso myös, että varaaja on hyvin eristetty. Varaajalla ei ole tarkoitus lämmittää huonetiloja, vain vettä. 

« Takaisin ajankohtaisiin