Lukeman voi ilmoittaa joko netissä, postitse tai vaikka iltakävelyllä. Lukema pitää ilmoittaa 20.11.2020 mennessä. 

Jälleen on koittanut se aika vuodesta, jolloin tarvitsemme vesihuollon asiakkailta vesimittarin lukeman.

”Jokaiselle tulee kotiin perinteinen paperilomake, mutta ehkä nopeampaa on ilmoittaa lukema sivuillamme olevalla nettilomakkeella”, kertoo Äänekosken Energian asiakaspalvelusta vastaava Emma Raitio.

Jos lukemakortin haluaa tuoda Kotakennääntielle, sekin onnistuu vaikka korona on sulkenut konttorin ovet toistaiseksi.

”Ovenpielestä löytyy postilaatikko, johon lomakkeen voi tiputtaa”, Emma ohjeistaa.

Lukeman ilmoittamisen takaraja on 20.11.2020

Tasauslaskut lähivuosina historiaa

Veden kulutus arvioidaan ja laskutetaan pitkin vuotta arvion perusteella. Kerran vuodessa, näihin aikoihin todellinen ja arvioitu kulutus täsmätään mittarinlukeman perusteella ja tältä pohjalta asiakkaalle lähetetään sitten tasauslasku.

”Jos asiakas on kuluttanut vettä arvioitua enemmän, perimme erotuksen ja jos taas asiakas on kuluttanut vähemmän, hyvitämme erotuksen”, selvittää Atte Myllylä.

Veden laskutus toimii niin kuin sähkön laskutus vielä parikymmentä vuotta sitten.

Vesimittaritkin etäluettaviksi

Vesihuollossakin ollaan siirtymässä etäluettaviin mittareihin. Kehitys on vielä Suomen tasolla hidasta: vain yksittäiset pienet yhtiöt ovat siirtyneet kokonaan etäluentaan. Äänekoskellakin liu’utaan pikkuhiljaa kohti tätä.

”Uusiin kohteisiin on asennettu etäluettavia mittareita, mutta vanhojen mittareiden massavaihtoprojektit laitettiin koronan vuoksi jäihin toistaiseksi”, kertoo Atte.

Mitä iloa etäluennasta on asiakkaalle, sen lisäksi että mittarinluennasta koituva, toki pienehkö vaiva jää pois ja että laskutus tapahtuu jatkuvasti toteutuneen kulutuksen mukaan?

”Kun vesimittaritkin toimivat reaaliajassa, ihmisten on helpompi seurata omaa vedenkulutustaan ja vaikuttaa omiin energiakustannuksiinsa: tutkimusten mukaan vedenkulutus laskee kotitalouksissa keskimäärin 8 prosenttia, kun vesi laskutetaan kulutuksen mukaan”, Atte toteaa.

”Uskon myös, että veden ympärillekin muodostuu erilaisia lisäpalveluita niin kuin sähkönkin ympärille.”

« Takaisin ajankohtaisiin