Oletko huomannut, että verkkosivuillemme on ilmestynyt termi verkkopalvelu? Mutta mihin on hävinnyt sähkönsiirto?
Äänekosken Energia on siirtynyt käyttämään verkkopalvelu-termiä aiemmin käytetyn sähkönsiirron asemesta. Uusi linjaus on Energiateollisuus ry:n suosituksen mukainen.
”Tämä muutos on tervetullut! Verkkopalvelu on paljon kuvaavampi ja kattavampi termi kuin sähkönsiirto”, sanoo Äänekosken Energian asiakaspalvelusta vastaava Emma Raitio.
Verkkopalvelumaksu kattaa kaikki sähköverkon ylläpidosta, rakentamisesta ja kehittämisestä syntyvät kustannukset. Näitä ovat esimerkiksi sähköverkon kunnossapito ja uusiminen, vikapäivystys ja vikojen korjaus sekä sähkön kulutuksen mittaus. Lisäksi maksuun sisältyvät kantaverkkoyhtiölle (Fingrid) maksettavat kantaverkkomaksut.
Aiempi termi olikin Raition mielestä jopa hieman harhaanjohtava.
”Ei esimerkiksi kerran kesässä mökillä käyvä asiakas maksa vain siitä, että siirrämme hänelle muutaman kilowattitunnin perunankeittoa ja valaistusta varten, vaan siitä että ylläpidämme lakisääteisesti myös tällaisille vähällä käytöllä oleville sähkönkäyttöpaikoille jatkuvasti toimitusvarmaa infrastruktuuria”, Raitio havainnollistaa.
Verkkopalvelumaksut jäävät paikkakunnalle
Sähköverkot ovat massiivisia koneistoja. Äänekosken Energialla on 400 neliökilometrin jakelualueella sähköverkkoa yli 650 kilometriä ja lähes 10 000 asiakasta. Äänekoskenkin kokoisella paikkakunnalla sähköverkossa on kiinni miljoonia euroja ja vuosittain sähköverkon laajentamiseen ja parantamiseen investoidaan keskimäärin 800 000 euroa.
Emma Raitio korostaa, että koska Äänekosken Energia on kaupungin omistama yhtiö, asiakkaiden maksamat maksut jäävät vireyttämään paikallista taloutta.
”Voimme olla Äänekoskella iloisia siitä, että energiayhtiö on aidosti paikallinen toimija: verkkopalveluun laitettu raha jää seutukunnalle eikä karkaa esimerkiksi ulkomaille.”