Elokuun 2024 alusta lähtien Ääneseudun ensimmäinen energiayhteisö on tuottanut itse aurinkoenergiaa ensisijaisesti omaan käyttöön.

Energiayhteiso_aurinkopanelit_katolla

Keitelejärven läheisyydessä sijaitsevan kaksikerroksisen pienkerrostalon katolla on 24 uutuuttaan kiiltävää aurinkopaneelia. Ne ovat Asunto-osakeyhtiö Suolahden Satamapuiston oma pieni voimalaitos, joka tuottaa taloyhtiölle uusiutuvaa sähköä.   

Ajatus omasta energiantuotannosta oli ollut energia-asioissa valveutuneelle taloyhtiölle kutkuttava jo pitkään.

“Erityisesti aurinkosähkön kehitystä olemme seurailleet jo useamman vuoden ja olimme matkan varrella keskustelleetkin monien aurinkopaneelijärjestelmiä tarjoavien yritysten kanssa”, taustoittaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Eino Jämsén.

Energiayhteiso_Eino_Jamsen

“Oli hämmästyttävää havaita, miten parissa vuodessa laitteet kehittyivät eteenpäin samalla kun hinnat tulivat roimasti alas. Kun Äänekosken Energialta viime keväänä kuulimme, että taloyhtiön on mahdollista muodostaa energiayhteisö ja hyötyä voi jakaa huoneistokohtaisesti omasta sähköntuotannosta, palat alkoivat loksahdella paikalleen”, Jämsén kertoo. 

Taloyhtiö päätti perustaa seudun ensimmäisen energiayhteisön. Laitteisto ja asennus tilattiin pieksämäkeläiseltä yritykseltä ja aurinkopaneelit liitettiin paikalliseen sähköverkkoon elokuun alussa 2024, kun taloyhtiö oli solminut sopimuksen Äänekosken Energian kanssa. 

“Mitoituskysymykset aiheuttivat keväällä jonkin verran päänvaivaa, mutta päädyimme kokoluokkaan, joka vastaa jotakuinkin kiinteistön 8 - 10 MWh vuosikulutusta.”

Sähkön voi käyttää itse tai myydä 

Itse tuotettu sähkö käytetään ensisijaisesti kiinteistön omaan käyttöön, eli yleisten tilojen kuten rappukäytävien valaistukseen ja lämmittämiseen. Jos sähköä jää yli, se jaetaan asukkaille huoneistokohtaisesti yhtiövastikkeiden suhteessa. 

“Asukkaat voivat käyttää sähkön itse ja mahdollisen ylijäämän he voivat myydä omalle sähkönmyyntiyhtiölleen”, Jämsén kertoo. 

Energiayhteiso_aurinkopanelien_tuotto

Hyötyjä tai tarkkaa takaisinmaksuaikaa Jämsén ei vielä osaa arvioida, koska voimala on toiminut vasta niin vähän aikaa. 

“Vuoden päästä olemme jo viisaampia. Takaisinmaksuun menee varmasti useampi vuosi, mutta suunta on joka tapauksessa oikea. Minusta on hienoa, että asukkailla on mahdollisuus itse tuotetulla sähköllä saada helpotusta kesäaikaan esimerkiksi jäähdytyskuluihin, kuten ilmalämpöpumppuihin.”

Lisätietoja energiayhteisöistä ja miten sellaisen voi perustaa löytyy täältä

 

« Takaisin ajankohtaisiin