Korotuspäätöksen taustalla ovat Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n kantaverkkomaksujen 2 prosentin hinnankorotus vuodenvaihteessa 2022 sekä yleinen kustannustason nousu ja järjestelmäinvestoinnit. Keskimääräinen korotus verkkopalvelumaksuihin on n. 4,7 %.

Esimerkkejä hinnankorotuksen keskimääräisistä vaikutuksista sähkölaskuun:

Kerrostalo

Yleissiirto vuosikulutus 2000 kWh

0,71 euroa/kk

Omakoti-/rivitalo

Yleissiirto vuosikulutus 5000 kWh

1,10 euroa/kk

Omakotitalo sähkölämmitys

Kausisiirto vuosikulutus 18000 kWh

3,16 euroa/kk

Sähkön verkkopalvelu jakautuu kantaverkko-, alueverkko- ja jakeluverkkopalveluun, joista jakeluverkko muodostaa suuren osan verkkopalvelun hintaa. Verkkopalvelumaksussa kerätään myös erilaisia veroja, joilla valtio kattaa omia kulujaan.

Verkkopalvelumaksulla katetaan sähköyhtiön sähköverkkotoimintaan liittyvät palvelut. Kustannuksia aiheuttavat mm. verkkoon sitoutunut pääoma, sähköverkon ylläpito eli verkon kunnostaminen, kehittäminen ja uudistaminen sekä kokonaan uuden verkon rakentaminen. Palvelun hintaan sisältyy sähköverkon käytönvalvonta ja vikapalvelu 24 tuntia vuorokaudessa, vikojen korjaus kaikissa tilanteissa sekä asiakkaiden online-palvelut ja sähkön kulutuksen mittaus.

Tyypillisen kotitalouskäyttäjän verkkopalvelumaksut veroineen ovat hieman yli puolet sähkön kokonaishinnasta. Ilman veroja verkkopalvelumaksut ovat noin kolmanneksen kotitaloussähkön kokonaishinnasta.

Katso päivitetyt hinnat täältä

 

« Takaisin ajankohtaisiin