Käyttöpäällikkö Toni Latvala vastaa, että Äänekosken Energian sähkönjakelu toimii ja on turvallista kaikkina kellonaikoina.

äe-toni-latvala-web-2048p-srgb-0966

Mitä yhteistä on Äänekoskella ja Keuruulla?

“Mäkistä, mutkaista ja järvistä seutua”, virnistää Äänekosken Energian käyttöpäällikkö Toni Latvala, joka ehti työskennellä Keuruun Sähköllä viisi vuotta ennen siirtymistään Äänekosken Energialle. Toni on kotoisin Haapajärveltä, Keski-Pohjanmaalta ja koulutukseltaan sähkövoimatekniikan amk-insinööri. Nyt yli 10 vuotta Äänekoskella asuneena Tonin juuret ovat kaapeleiden tapaan jo sen verran syvällä, että kynnys paikkakunnan vaihtamiseen olisi aika korkea.

“Äänekoski on sopivankokoinen. Täältä löytyy kaikki tarvittavat palvelut.”

Vapautta ja vastuuta

Käyttöpäällikkö vastaa siitä, että sähkönjakelu toimii häiriöttä ja että se on turvallista. Työ on pääasiassa pitkän ja lyhyen aikavälin suunnittelua liittyen verkon kehittämiseen ja kunnossapitotöiden ajoitukseen.

“Koska yrityksemme on pieni, saan toki olla mukana myös verkon rakentamisessa ja kunnossapidossa käytännön tasolla,  vaikka töiden ohjauksesta vastaavatkin toiset henkilöt”, Toni kertoo. Kompakti organisaatio  ja aikaisempi rooli verkonrakennuksen asennuspäällikkönä takaavat, että kokonaisnäkemys sähköverkon kehitystarpeista ja toteutuksesta pysyy hyvänä.

“Parasta työssäni on monipuolinen työnkuva ja vapaus kehittää ja rakentaa verkkoa tällä porukalla oman parhaan näkemyksen mukaan. Meille annetaan vuosibudjetti ja vapaat kädet kädet suunnitella ja rakentaa asiat. On hienoa, että esimies luottaa meihin”, Toni sanoo tyytyväisenä.

Strategioista lapiohommiin

Suunnitteluprosessi lähtee aina isoista kokonaisuuksista ja etenee vaiheittain käytännön toteutukseen.

“Ensin tehdään pitkän tähtäimen suunnitelmia - mietitään esimerkiksi, minne halutaan verkkoa rakentaa ja miten sitä halutaan kehittää. Sitten budjetoidaan tarkemmin tulevalle vuodelle mitä rakennetaan. Kun kohteet on selvillä, käynnistetään suunnittelu omalla porukalla - tai ostetaan ulkopuoliselta toimijalta - ja aletaan valmistautua tulevaa rakennuskautta varten. Esimerkiksi tarvittava määrä komponentteja, kuten muuntamoita ja kaapelia, on tilattava hyvissä ajoin”, Toni listaa.

Vastapainoa toimistohommiin tuovat ajoittaiset ulkotyöt.

“Välillä pääsee vetämään kaapelia ja olemaan asentajien kanssa montulla. Tykkään touhuta monipuolisesti. On hyvä, ettei pääse liikaa vieraantumaan ruuvimeisselistä”, Toni nauraa.

Maakaapelointi vähentänyt myrskytuhojen vaikutuksia

Rajujen myrskyjen aiheuttamat vahingot ovat vähentyneet viime vuosina.

“Noin 70 % jakelualueestamme on maakaapeloitu, joten myrskyt eivät pääse osumaan niin pahasti. Lisäksi meillä on paljon rengasverkkoyhteyksiä, joilla voidaan vikatilanteessa korvata sähkönjakelu toiselta suunnalta. Pieni maantieteellinen alue Äänekosken ja Suolahden maaseuduilla on vielä ilmakaapeleiden varassa”, Toni kertoo.

Jos myrskytuhoja on tullakseen, ympärivuorokautinen päivystys takaa, että vikakorjaus käynnistyy reippaasti ja asentajat saadaan nopeasti liikkeelle. Myös hyvä paikallistuntemus nopeuttaa tekemistä. Toni muistuttaa, että panostukset sähköverkon luotettavuuteen ja toimintavarmuuteen ovat kaikkien etu.

“Moni asiakas miettii, mistä sähkön siirtomaksut muodostuvat. Maakaapelointi ja kaivaminen on kallista, mutta samalla verkon toimintavarmuus paranee koko ajan ja sähkökatkokset vähenevät.”

Aina katkoksen syynä ei ole luonnonilmiö, vaan välillä myös eläimet aiheuttavat vikatilanteita suojausyrityksistä huolimatta.

“Kuluneen vuoden pahimman tuhon aiheutti pöllö, joka laskeutui muuntamon päälle. Pöllö syttyi palamaan ja muuntamo vioittui.”


Urheilusta oppia työelämään

Näppiksen ja ruuvimeisselin lisäksi Tonilla pysyy hanskassa monenlaiset liikuntavälineet.

“Lätkää, talvella hiihtoa ja kesällä rullaluistelua, hölkkäämistä -  ja mikä milläkin hetkellä tuntuu mukavalta”, Toni listaa suosikkilajejaan.

Hänellä on vahva yleisurheilutausta, mikä näkyy arkityössä pitkäjänteisyytenä.

“Jos töissä tulee ongelma vastaan, ei heti nosteta käsiä pystyyn ja luovuteta. Sen sijaan mietitään ratkaisuvaihtoehdot, ryhdytään hommiin ja ennen kaikkea pysytään tavoitteissa.”

« Takaisin ajankohtaisiin