Äänekosken Energian tarmokas käyttömestari Jussi Saranen pitää kaukolämpöverkoston langat käsissään.

äe-juha-1

Kohta 10 vuotta Äänekosken Energialla työskennelleen Juha “Jussi” Sarasen työura ei ole ihan se perinteinen. Kaukolämpöputket tulivat tutuiksi Logstorin tehtaalla Saarijärvellä. Hän on ehtinyt toimia myös palomiehenä, vartijana, urheiluliikkeen myyjänä ja yrittäjänä. Jussin vahva palveluhenkisyys on peruja juuri nuoruusvuosilta, jolloin hän möi urheilutarvikkeiden lisäksi mm. veneitä, moottoripyöriä ja sahoja.

“Kyllä siinä oppi perusasiat ihmisten kanssa toimimisesta. Samantyyppistä palvelutyötä on tämä nykyinenkin työ”, Jussi vertaa.

“Yrittäjähenkisyys taas näkyy vahvasti työtarmona - asioita pitää tehdä, jos meinaa saada jotain näkyvää aikaan. Ei tule rahaa tai myyntiä jos ei tee työtään kunnolla.”

Valvontaa ja koordinointia

Päivisin Jussi singahtelee sujuvasti toimiston ja “kenttätöiden” välillä. Toimenkuva on pääasiassa lankojen yhdessä pitelemistä sekä ihmisten ja projektien johtamista.

“Hoidan materiaalihankintaa, urakoitsijahankintaa, suunnittelen rakennettavia reittejä, toimin rakennuttajan ja valvojan roolissa sekä oman verkoston ja omien laitosten käyttäjän roolissa”, Jussi listaa.

“Valvonnassamme on 2018 loppuun mennessä 14 eri lämmitykseen liittyvää laitosta Äänekoskella, Suolahdessa, Sumiaisissa ja Hirvaskankaalla. Niitä kaikkia voidaan myös ohjata etäkäytöllä.”

Asiakasta autetaan aina

Pelkästään Äänekosken kaukolämpöverkossa liikkuu noin 960 kuutiota eli melkein miljoona litraa vettä. Asiakaskunta, noin 900 kiinteistöä, muodostuu kiinteistöyhtiöistä, kuluttaja-asiakkaista sekä urakoitsijoista. Varsinkin pientaloasiakkaita tuetaan ihan alusta alkaen mahdollisimman hyvin, jotta prosessi ei kävisi heille ylivoimaiseksi.

“Kun asiakas suunnittelee talonsa lämmitystä, käyn tutustumassa paikalla ja yhdessä katsotaan, onko kaukolämpö verkoston puolesta mahdollinen ratkaisu hänen kohdallaan. Sitten suunnitellaan toteutus. Ja tietysti asiakasta kiinnostaa kustannukset ja laitteiston valinta. Putkistomuutoksiin vanhoissa taloissa annamme urakoitsijoiden yhteystiedot. Joskus pyydämme tarjouksiakin asiakkaan puolesta”, Jussi kertoo.

“Yleisesti ottaen meillä on aika tyytyväisiä asiakkaita. Kaukolämpö on laitteiden osalta pitkäikäinen ja hintataso energiassa on tällä hetkellä hyvin kilpailukykyinen.”

Etähallinnalla kustannussäästöjä

Äänekosken Energia on laajentanut kaukolämpöverkkoa aktiivisesti viime vuosina. Parhaillaan on valmistumassa 1200 metrin runkolinja sekä Markkamäkeen että Kiepin alueelle. Lisäksi molempiin rakennetaan kaukolämpöpumppaamot vielä tämän vuoden puolella.

“Vuodesta 2014 alkaen uusia lämpökeskuksia on tullut 1-2 kappaleen vuosivauhdilla, mutta nyt tahti varmasti vähän tasaantuu”, Jussi arvioi.

Kaukolämpökartat on digitalisoitu jo vuonna 2010, ja kätevät, tietokoneella tai padissa kulkevat etähallintajärjestelmät ovat tehneet ongelmien havaitsemisesta ja niihin reagoimisesta entistä helpompaa. Ne tuovat myös merkittäviä kustannussäästöjä.

“Säästämme huomattavasti energiaa, kun huipputeho- ja varavoiman käyttöä voidaan pienentää ja tilanteen salliessa laskea myös veden pumppaus- ja painetasoa”, Jussi kertoo. “Automaatio tuo puolestaan ajansäästöä esimerkiksi niin, ettei tarvitse mennä käsin vääntämään venttiiliä kiinni vaan sen voi tehdä etänä tietokoneen ruudulta.”

Vauhdikas vapaa-aika - tietenkin

Seesteisyys tai hyggeily ei kuulu Jussin sanavarastoon vapaa-ajallakaan.

“Rullaluistelua, maastopyöräilyä, kuntosalia, juoksua….”, hän luettelee.

“Aikaisemmin oli vaarana saada lihakset jumiin. Ikä korjaa onneksi tämänkin, kun alkaa paikat jäykistyä”, hän vitsailee.

Urheilun lisäksi vauhtia arkeen tuovat koira ja eskari-ikäinen tytär. Eikä elämä tietysti olisi näin sujuvaa ilman vahvaa ja joustavaa taustatukea.

“Erityinen kiitos vaimolle, joka on jaksanut pitää huolta meistä omien opiskelujensa ja työn ohella. Ja myös ymmärtää miehensä välillä hyvinkin poikkeavia työaikoja.”

« Takaisin ajankohtaisiin