Lokakuussa vietettiin valtakunnallista energiansäästöviikkoa. Äänekosken Energia tarjosi paikallisille kouluille tokaluokkalaisille suunnattua teemaviikkoon liittyvää oppimateriaalia, kuten lautapelin, muistipelikortteja ja energiakirjoja.
“Ilahduttavan moni koulu tarttui tarjoukseen”, kertoo Äänekosken Energian asiakkuus- ja myyntipäällikkö Johanna Strickling.
“On tärkeää, että pienestä pitäen tullaan tietoisiksi omasta energian kulutuksesta ja opitaan keinoja, jolla energiaa voi käyttää järkevästi ja säästeliäästi. Paikallisena energiayhtiönä haluamme ilman muuta kantaa kortemme kekoon seutukunnan lasten energiakasvatuksessa”, Strickling jatkaa.
Kuukauden mittainen energiansäästöviikko
Äänekoskelaisen Konginkankaan koulun yhdistetty eka- ja tokaluokka tutustui energiansäästöasioihin ympäristöopin tunneillaan.
Yhdysluokan opettaja Päivi Kuorelahti kertoo, että innostavaa materiaalia oli niin paljon, että energiansäästöviikko venyi koko kuukauden mittaiseksi.
“Lasten mielestä hauskimpia tehtäviä ovat olleet energia-aiheisen Puuhakirjan tekeminen, energiansäästökirjojen lukeminen parin kanssa ja oman vanhemman haastatteleminen kodin tärkeimmistä sähkölaitteista”, hän kertoo.
“Lapset tykkäsivät myös esitellä, toimivatko heidän lelunsa paristolla tai esimerkiksi vieterin avulla.”
Energiansäästö syntyy pienistä puroista
Leikin varjolla lapset oppivat, miksi energiansäästö on tärkeää ja miten sitä käytännössä voi tehdä.
“Nyt lapset tietävät, että tietokone ja Playstation täytyy laittaa pois päältä silloin kun ei pelata tai että valoja ei kannata pitää turhaan päällä”, Kuorelahti kertoo.
Energiansäästöaihe oli pienille koululaisille niin innostava, että sen käsittelyä jatketaan vielä verkossa toteutettavan Agenttiseikkailun muodossa.
“Agenttiseikkailussa lapsille tarjotaan arkisia ja helppoja energiansäästötehtäviä sekä kotona että koulussa tehtäväksi. Tehtävä voi olla vaikka se, että sammutetaan vesihana hampaidenpesun ajaksi ja suihku saippuoinnin tai shampoonlaiton ajaksi”, Kuorelahti kertoo.
“Tärkeintä on oivaltaa, että energian käytön kannalta pienillä mutta arjessa jatkuvasti toistuvilla asioilla on merkitystä.”