125-vuotias höyrylaiva Toimi laskettiin vesille kesäkuun puolessavälissä haitari- ja laulumusiikin saattelemana Suolahdella. Ala-Keiteleellä purjehtiva s/s Toimi hankittiin Keiteleen vesiliikenteen perinneyhdistykselle kolme vuotta sitten. Alusta on kunnostettu ja se on päässyt aina kesäisin vesille.

Facebook_creation_1998164069-1Laivaperinnettä vaalivan yhdistyksen puuhamiehen ja vuoden 2023 toimijana palkitun Matti Hämäläisen mukaan vuonna 1898 rakennettu Toimi on kokenut harvinaisen vähän ulkoisia muutoksia.

– Uskoisin, että näin alkuperäisessä asussa säilyneitä höyrylaivoja ei Suomessa montaa ole. Jos laivan alun perin rakennuttanut jyväskyläläinen kauppaneuvos Julius Johansson näkisi laivan nyt, hän tunnistaisi sen edelleen Toimiksi, Matti Hämäläinen kertoo.

Toimi näkyy, mutta ei kuulu

Matti Hämäläisen mukaan moni Keiteleen rannoilla on hieraissut silmiään, kun on kesällä nähnyt Toimin taas halkovan hiljaiseen tyyliinsä vesistön aaltoja.

– Höyrylaiva on hieno näky järven selällä. Etenemisessä on upeaa hiljaisuus. Laiva etenee koivuhalkojen voimalla eteenpäin, hän kertoo.

Monilla paikkakuntalaisilla on myös muistoja Toimi-laivasta, sillä se vei matkustajia reitillä Sumiainen – Äänekoski – Suolahti aina 1960-luvun loppuun asti.

– Moni Toimi-laivalla vieraillut kertoo matkustaneensa sen kyydissä pikkupoikana tai -tyttönä. Moni muistaa vieläkin savun hajun ja miten pillejä soitettiin, kun laiva saapui.

Enää Toimi-laivaa ei rasiteta vakituisella matkustajaliikenteellä, mutta tänäkin kesänä höyryalus osallistuu muutamiin höyrylaivojen regattoihin. Lisäksi sillä tehdään muutamia tukiristeilyjä, joiden tuotolla rahoitetaan Toimin kunnostusta ja ylläpitoa.

99 % kunnostusta, 1 % huvia

Matti Hämäläinen kertoo, että laivavanhuksen kunnossapito vaatii sekä työtä että rahaa.

– Tällaisen historiallisen aluksen ajasta noin 99 prosenttia kuluu kunnostamiseen ja noin prosentti on sitten sitä ajoa. Jatkuvasti on jotakin korjattavaa ja höyrylaivan kunnostus vaatii myös osaamista, hän kertoo.

– Meillä on onni, että Suomen höyrylaivoista tietävin mies eli Pekka Pulkkinen on auttamassa ja ohjaamassa meitä.

Töitä tehdään talkoovoimin, mutta osat, ylläpitokustannukset ja vakuutukset vaativat rahaa.

– Toimin kunnostaminen ei olisi mahdollista ilman paikallisten yritysten ja muiden yhteistyökumppaneiden tukea. Muun muassa näiden kesäisten tukiristeilyjen avulla yritämme turvata Toimin tulevaisuutta.

Äänekosken Energia on ollut tukemassa Toimi-laivan vesillelaskua ja kunnostusta.

 

 

 

 

« Takaisin ajankohtaisiin