Teräväniemen jätevedenpuhdistamon uudistus- ja saneerausprojekti on nyt valmis. Aktiivilietemenetelmällä toimiva laitos täyttää tiukat ympäristölupaehdot ja vähentää jätevesien ympäristökuormitusta. Kyseessä on Äänekosken Energian historian suurin investointi.

äe-teräväniemi-paino-adobergb-00471970-luvulla rakennetun Teräväniemen jätevedenpuhdistamon saneeraus- ja laajennusprojekti on valmistunut. Laitos puhdistaa Äänekosken kaupungin sekä Valion tehtaan vedet.

Laitos on rahoitettu pitkäaikaisella lainoituspaketilla. Kymmenen miljoonan euron investointi on Äänekosken Energian historian suurin.

”Nyt meillä on kustannustehokas, ympäristökuormitusta vähentävä jätevedenpuhdistamo, joka palvelee kuntalaisia vuosikymmeniä”, kiteyttää Äänekosken Energian toimitusjohtaja Maarit Herranen.

”Kustannusten jakaantuminen pitkälle ajalle tasoittaa ja maltillistaa hintojen korotustarvetta”, Herranen sanoo.

Massiivinen laitos käyttää biologista puhdistusmenetelmää

Teräväniemi toimii aktiivilietemenetelmällä, eli jäteveden puhdistamisessa käytetään mikrobeja. Puhdistusliete voidaan hyötykäyttää biokaasun tuotannossa.

”Aiemmin jouduimme kuljettamaan puhdistuslietteen jatkokäsiteltäväksi, nyt se soveltuu raaka-aineeksi sellaisenaan. Tämä alentaa laitoksen käyttökustannuksia ja virtaviivaistaa prosessia”, kertoo Atte Myllylä.

Uutta ympärivuotisesti toimivaa typenpoistoprosessia varten on rakennettu uudet suuremmat ilmastusaltaat, jotka vastaavat tilavuudeltaan yhteensä kolmea 50-metristä uima-allasta. Lisäksi Teräväniemeen on rakennettu jälkikäsittelylaitos sekä kolmas jälkiselkeytyslinja kahden olemassa olevan lisäksi.

”Jälkikäsittelyssä vesi menee vielä tiheän, kahvinkeittimen kestosuodatinpussia vastaavan sihdin läpi: Jos biologisen puhdistuksen jälkeen jää fosfori-ja kiintoainejäämiä, ne saadaan viimeistään siinä vaiheessa puhdistettua”, kertoo Myllylä.

Viimeisimmät ympäristölupavaatimukset täyttävä Teräväniemi auttaa keventämään sen alapuolisen vesistön ympäristökuormitusta.

Laitoksen käyttöönoton myötä Suolahden vanha vedenpuhdistamo jää pois käytöstä.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Maarit Herranen, maarit.herranen@aane-energia.fi, puh. 050 598 9508

Tuotantoinsinööri Atte Myllylä, atte.myllyla@aane-energia.fi, puh.  040 7201401

 

 

 

« Takaisin ajankohtaisiin