Keiteleen rannalla sijaitseva uusi vesilaitos on kokoluokaltaan aavistuksen edeltäjäänsä suurempi. Sen rakentamisessa käytettiin mahdollisimman paljon lähialueen ammattilaisia. Laitos palvelee Äänekosken vesihuoltoa seuraavan 50 vuoden ajan. 

Äänekosken_Energia_uusi_vesilaitos

Uuden vesilaitoksen rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 2023 ja ne valmistuivat helmikuussa 2024. Uusi vesilaitos käsittelee sekä Äänekosken uuden tekopohjavesilaitoksen että vanhan varavesilaitoksen vedet. Se korvaa vuodesta 1966 palvelleen edeltäjänsä ja tulee palvelemaan Äänekosken taajaman vesihuoltoa arviolta seuraavan 50 vuoden ajan.

Laitos on nyt käyttöönottovaiheessa. 

“Kaikki on valmista, mutta vettä ei vielä johdeta sieltä verkostoon. Parhaillaan tehdään käyttöönottoa eli testauksia ja koeajoja ja laitos saadaan liitettyä verkostoon  kesäkuun aikana”, kertoo tuotantoinsinööri Atte Myllylä

 2,6 miljoonan euron rakennusprojektissa pyrittiin käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia ja lähialueen tekijöitä. Kohteen rakennuksen on suunnitellut jyväskyläläinen UKI Arkkitehdit Oy ja sen pääurakoitsija on Ramago Oy.  Projekti valmistui aikataulussa ja pysyi budjetissa.

Kokoluokaltaan uusi vesilaitos on aavistuksen suurempi kuin edeltäjänsä. Laitoksen tyypillinen virtaama on 2000 kuutiota vettä vuorokaudessa, eli noin 730 000 kuutiota vuodessa. 

“Vesisäiliötilavuutta kasvatettiin hiukan edellisestä ja uusi laitos pystyy suurempaan maksimivirtaamaan”, kertoo Atte Myllylä. 

Myös laitoksen käytettävyyttä ja käyttövarmuutta on parannettu. 

“Olemme lisänneet automatiikkaa, joka helpottaa laitoksen päivittäistä huoltoa. Lisäksi olemme asentaneet laitokselle kiinteää varavoimaa, joka mahdollisessa sähkökatkotilanteessa käynnistyy automaattisesti.” 

--

 

« Takaisin ajankohtaisiin