Äänekosken Energian sähkönmyynnin volyymi kasvoi, mutta muissa liiketoiminnoissa myynti laski. Yhtiön liikevoitto vuonna 2022 jäi tavoitteista.

Vuonna 2022 Äänekosken Energian liikevaihto oli 26,8 miljoonaa euroa eli noin 7,5 prosenttia edellisvuotta korkeampi. Liikevaihtoa nosti sähkön myynnin volyymin noin 7 prosentin kasvu.

Energiansäästötoimenpiteet ja leuto sää laskivat kuitenkin muiden liiketoimintojen myyntejä, minkä vuoksi liikevoitto oli normaalitasoa matalampi. Sähkön siirtomäärä ja kaukolämpö laskivat kuusi prosenttia ja vesiliiketoiminnan myynti laski neljä prosenttia.

Voimajunkkareiden kautta omistetusta Fennovoiman ydinvoimalaprojektista tehtiin kertaluontoinen alaskirjaus, mistä johtuen tilikauden voitto jäi negatiiviseksi.

“Vuosi oli hyvin erikoinen. Alaskirjauksen lisäksi poikkeuksellisia menoja tuli myös varautumista ja valmiutta parantavista toimenpiteistä, joihin panostettiin kaikissa liiketoiminnoissa merkittävästi”, kertoo Äänekosken Energian toimitusjohtaja Maarit Herranen.

Poikkeuksellisia toimenpiteitä

Vuotta 2022 leimasi toimintaympäristön arvaamattomuus ja epävarmuus. Kun sähkön hinta heilahteli ennennäkemättömän rajusti ja sen riittävyydestä ei ollut takeita, Äänekosken Energia joutui rajoittamaan loppuvuodesta sähkön myyntiä pelkästään omalle toimitusvelvolliselle alueelleen.

“Huolehdimme kuitenkin sähköpulan riskistä huolimatta kaikista olemassaolevista asiakkaistamme. Määräaikaisten sopimusten päättyessä tarjosimme kaikille jatkosopimusta heidän asuinpaikastaan riippumatta”, Herranen kertoo.

Vuosi 2023: Toimintaa uudessa normaalissa

Kuluvalle vuodelle ei ole Herrasen mukaan kunnollista näkymää. Vallitseva maailmantilanne on muuttanut liiketoimintaympäristöä merkittävästi.

“Toimimme nyt ns. uudessa normaalissa, eli pyrimme jatkamaan toimintoja tavalliseen tapaan tiedostaen, että tilanne saattaa muuttua”, Herranen sanoo.

Vuonna 2023 Äänekosken Energia jatkaa investointiensa edistämistä sekä vesi- että sähkönsiirron liiketoiminnoissa. Strategian mukaista panostusta päästöttömään energianhankintaan jatketaan. Kuhankosken vesivoimala lisää uusiutuvan energian tuotantoa ja Olkiluoto 3:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa huhtikuussa.  

Tutustu myös uunituoreeseen vuosikertomukseemme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Takaisin ajankohtaisiin