Monissa suomalaisissa kodeissa sisälämpötila nousee talvella liian korkeaksi. Tarkkaile asuntosi lämpötilaa ja ilmoita ongelmista heti taloyhtiölle.

AE_LTO-blogikuva.jpg

Vaikka ihmiset kokevat lämpötilan eri tavoin, oikea sisälämpötila ei ole mielipidekysymys, vaan tarkka lukema. Sopiva huoneilma on 21–22 asteista.

Liian korkea sisäilman lämpötila voi aiheuttaa terveyshaittoja, kuten hengitysoireita ja väsymystä. Lisäksi liiallinen lämmittäminen kasvattaa nopeasti kustannuksia. Jokainen lämpöaste nostaa lämmönkulutusta viisi prosenttia.

Taloyhtiön on hyvä seurata lämmitysenergian ja kiinteistösähkön kulutusta säännöllisesti, mutta myös asukkaan kannattaa kiinnittää huomiota oman asuntonsa lämmitykseen. Muista ainakin nämä:

Tarkkaile lämpötilaa

Seuraa asuntosi huoneilman lämpötilaa. Parhaan tuloksen saat, kun sijoitat lämpömittarin etäälle kylmistä ikkunapinnoista ja ulkoseinistä.

Tuuleta nopeasti

Jos tuuletat asuntoasi, tee se nopeasti ja mieluiten ristivedolla. Muista kääntää patteritermostaatti kiinni tuuletuksen ajaksi.

Älä peitä pattereita

Huoneilman tulee päästä vapaasti patterissa olevan termostaatin ympärille, jotta lämpötilan säätö onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Huolehdi, ettei esimerkiksi verho tai huonekalu estä lämmön kulkua.

Tarkista tiivisteet

Huolehdi myös, että asunnon ikkunat ja parvekkeiden ovet ovat oikeaoppisesti tiivistetty ja ilmanvaihto toimii suunnitellulla tavalla. Älä esimerkiksi tuki korvausilmareittejä kovimmillakaan pakkasilla.

Mikäli lämmityksessä tulee ongelmatilanteita, ota yhteyttä isännöitsijään, huoltoyhtiöön tai taloyhtiön hallitukseen.