20-vuotias äänekoskelainen pikajuoksija Aino Pulkkinen muistetaan viimekesäisistä Kalevan Kisoista, missä hän voitti 400 metrin Suomen mestaruuden ja sijoittui 200 metrillä toiseksi. Nyt Aino treenaa jo seuraavaa kautta ja ensi kesän nuorten EM-kisoja varten.

Aino_Pulkkinen_rajattu 

Syyskuussa Jyväskylään treenien perässä muuttaneen Ainon arki pyörii tällä hetkellä vahvasti aktiivisen peruskuntokauden, levon ja töiden ympärillä.

“Juuri nyt tehdään paljon määrää eli paljon pitkiä vetoja”, Aino kertoo. Pieni rasitusmurtuma jalkapöydässä tarkoittaa, että juoksu on korvattu tilapäisesti vesijuoksulla ja kuntopyöräilyllä. ”Treenaan paljon myös voimaa, erityisesti niitä heikompia kohtia.”

Ainon juoksu-uralla tärkeä avainhenkilö on ollut isä Ari Pulkkinen, jonka ansiosta Aino aikoinaan päätyi yleisurheilun ja juoksun pariin. Nykyisen valmentajansa Petteri Jousteen ohjauksessa Aino on harjoitellut vuoden verran.

“Nyt jo nähdään, että on tehty oikeita asioita ja kehitystä on tullut”, Aino kiittelee. “Tykkään myös siitä, että yhteistyössä on suunnitelmallisuutta. Kun tietää, mitä tapahtuu seuraavan kahden viikon aikana, voi aikatauluttaa kalenteriin muutakin ohjelmaa.”

Jokainen matka on erilainen

Aino juoksee kolmea matkaa: 100 metriä, 200 metriä ja 400 metriä. Jokainen matka on erilainen ja kehittää juoksijassa eri asioita.

“100 metrillä lähtö on tärkeä: pitää olla räjähtävä ja reagoida nopeasti. Matka on niin lyhyt, että jos ei ole skarppina heti alussa, se vaikuttaa aikaan ja sijoitukseen”, Aino sanoo.

“200 metriä on mun lemppari. Siinä ei hapota, mutta lähtö ei ole ihan niin tarkka. Ei toki kannata jäädä telineisiin seisoskelemaankaan”, hän naurahtaa.

“400 metrissä taas pitää olla tilannetajua, ettei lähde liian nopeasti. Olemme harjoitelleet esimerkiksi sitä, miten nopeasti mennään mikin osuus. Tärkeää on kuitenkin vetää pää kylmänä loppuun asti”, Aino kiteyttää.

Voimaa keholle, jännitystä mielelle

Juoksu vaatii paljon oheisharjoittelua, erityisesti voimaa.

“Jotta pääsee räjähtävästi telineistä, pitää olla voimaa. Jos haluaa juosta kovaa, pitää olla voimaa. Lisäksi tarvitaan tekniikkaa ja haponsietokykyä, että jaksaa juosta vastatuuleen.”

Kisapäiville Aino toivoo yleensä sopivasti jännitystä.

“Mulla menee kisat hyvin, kun jännittää”, hän nauraa. “Kun tuli se voitto Kalevan kisoissa niin paineet ja stressi purkautuivat, ja parit seuraavat kisat menivät ilman jännitystä. Jännitys ja kisafiilis on kuitenkin tosi tärkeä osa onnistumista. Se, että ottaa sopivasti vatsanpohjasta”, hän sanoo.

Tällä hetkellä tavoite on asetettu oman ikäluokan EM-kisoihin 2019.

“Sinne olisi mahdollista lähteä, jos vain tulosrajat alittuvat”, Aino pohtii.

“Muutoin katsellaan tavoitteita aina kausi kerrallaan.”

Uudeksi seuraksi Jyväskylän Kenttäurheilijat

Syksy on tuonut myös muita muutoksia: kasvattiseura Äänekosken Urheliljat on vaihtunut Jyväskylän Kenttäurheilijoihin.

“On ollut ilo kuulua niin hyvään seuraan, mutta nyt on aika mennä eteenpäin”, Aino kiittää.

Äänekosken Energia on Äänekosken Urheilijoiden pitkäaikainen tukija ja myös Ainon kehitystä on seurattu yrityksessä ilolla.

“Toivomme Ainolle menestystä myös jatkossa”,  asiakkuuspäällikkö Ari Nyholm toivottaa.

Voit seurata Ainon arkea ja treenaamista Instagramissa: 

https://www.instagram.com/ainosofiaa/?hl=fi

« Takaisin ajankohtaisiin