äe-atte-web-srgb-0265

Äänekoskelainen Atte Myllylä haki opiskeluaikoina vauhtia Hämeen suunnalta ja palasi paikkakunnalle perustamaan perhettä. Aten automaatio-osaamisen ansiosta vesihuolto on paikkakunnalla kehittynyt muutamassa vuodessa huimasti eteenpäin.

Tuotantoinsinööri Atte Myllylä, 32, vastaa Äänekosken Energialla puhdasvesi- ja jätevesilaitosten toiminnasta ja niihin liittyvistä investoinneista.

”Kun lukion jälkeen muutin Äänekoskelta opiskelemaan ammattikorkeakouluun Tampereelle, ajattelin että en varmaan koskaan muuta takaisin”, Atte muistelee.

Laajaa automaatio-osaamista 

Automaatio-insinööriksi valmistumisen jälkeen Atte jäikin töihin Tampereelle moneksi vuodeksi. Työskentely kansainvälisen automaatiourakointiyrityksen palveluksessa toi kokemusta monista toimialoista, erityisesti vesihuoltosektorista.

”Silloin heräsi kiinnostus vesihuoltoalaa kohtaan ja sen alan kokemukselle tulikin sittemmin hyvää käyttöä”, Atte nauraa.

Asuinpaikan suhteen Aten mieli muuttui perheenperustamisvaiheessa.

”Äänekoski tarjosi meille suvun tukiverkoston ja mahdollisuuden ostaa oman talon, joten palasimme tänne. Totesimme vaimon kanssa, että emme sitten olleetkaan suuren kaupungin ihmisiä”, Atte muistelee.

Keskenään juttelevat vesilaitokset

Äänekosken Energialla Atte on ollut töissä vuoden 2015 lopusta lähtien. Nuori insinööri on muutamassa vuodessa nostanut Äänekosken vesihuoltoa omalta osaltaan aivan uudelle tasolle. Kun Atte tuli taloon, automaatio oli vesihuoltopuolella vielä lapsenkengissä.

”Jos laitoksilla oli jotain ongelmia, piti mennä paikan päälle katsomaan ja korjaamaan, eivätkä laitokset olleet mitenkään yhteydessä toisiinsa”, Atte muistelee.

Nyt laitokset ovat kaikki etäohjattavia. Ne kuuluvat kaikki samaan valvomojärjestelmään ja niin sanotusti juttelevat keskenään.

”Tätä nykyä laitokset osaavat säätää veden pumppausta älykkäästi. Esimerkiksi jos Äänekoskella on vesi vähissä, Suolahdesta lähtee automaattisesti vettä tähän suuntaan. Tai jos vesitornissa veden pinta vajenee, muut laitokset pumppaavat ahkerammin”, Atte havainnollistaa.

Vetovastuu Teräväniemen jätevedenpuhdistamon uudistamisesta

Aten toimenkuvaan kuuluu myös vesihuoltoon liittyvät investoinnit. Hän oli projektipäällikkönä muun muassa Teräväniemen jätevedenpuhdistamon uudistuksessa, joka valmistui vuodenvaihteessa.

”Se oli valtava projekti, jossa sain kantaa isoa vastuuta”, Atte muistelee. ”Ehkä hienointa oli saada tehdä meidän näköistä ja meidän tarpeitamme vastaavaa laitosta. Lopputuloshan on erinomainen: Ympäristöystävällinen ja energiatehokas laitos moniksi vuosikymmeniksi eteenpäin.”

Ruuhkavuodet menossa

Vaativan työn lisäksi Attea pitää kiireisenä kotirintama: vapaa-aika kuluu enimmäkseen perheen parissa.

”Talon remontoiminen on tällä hetkellä pääharrastukseni”, Atte summaa.

Oma laji, maastopyöräily ja uusi mieltä kutkuttava ajanviete, sukeltaminen, saavat vielä hetken odottaa ruuhkavuosien rauhoittumista.

”Sukelluskamppeet on kyllä jo hankittu”, Atte hymyilee.

« Takaisin ajankohtaisiin, « Takaisin ajankohtaisiin