Viime aikojen melko alhaisista pörssisähkön hinnoista johtuen monia on kiinnostanut siirtyminen pörssihinnoiteltuun sähkötuotteeseen. Kokosimme tähän muutaman huomioitavan asian. 

Mistä pörssisähkön hinta koostuu? 

Pörssisähkö-sopimuksella sähkön hinta muodostuu energiamaksusta ja perusmaksusta. Energiamaksusi muodostuu markkinalla tunneittain muodostuneen pörssihinnan ja toteutuneen sähkönkäyttösi perusteella.

Mikä pörssisähkön hinta on? 

Pörssisähkön hinta vaihtelee jatkuvasti. Se tiedetään tarkasti vain kyseisen päivän osalta ja seuraavan päivän hinnat tiedetään aina noin klo 14:00. Sitä on helpointa seurata esim. kännykälle saatavan Fingridin Tuntihinta-sovelluksen avulla. 

Mediassa puhutaan usein esimerkiksi toteutuneesta 7 vrk:n keskihinnasta. Huomaa, että sitä ei voi käyttää odotuksena omalle hinnalle, sillä ensiksi se kuvaa menneisyyttä eikä tulevaisuutta ja toiseksi keskihinnassa on oletuksena, että asiakas käyttäisi joka tunti tasan yhtä paljon sähköä. Erittäin harvassa ovat ne asiakkaat, jotka käyttäisivät vuorokauden ja viikon ympäri koko ajan tasaisen määrän sähköä joka tunti, vaan tyypillisellä kuluttajalla sähkön käyttö painottuu vuorokauden kalliimmille tunneille, esim. arkisin aamuaikaan ja alkuiltaan. 

Käytännössä tästä johtuen vuorokausien keskihinnan päälle on hyvä varautua maksamaan omasta kulutuksen ajoituksesta johtuvaa lisäkustannusta noin 2-4 snt/kWh asiakkaasta riippuen.

Miten pörssisähkön hinta muodostuu?

Pörssisähkön tuntikohtainen hinta muodostuu yhteispohjoismaisilla sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Sekä kysyntään että tarjontaan vaikuttavat mm. sääolosuhteet, ajankohta (arkipäivä, viikonloppu, yö ja loma-aika) sekä voimalaitosten sekä siirtolinjojen käytettävyys.

Esimerkiksi kylmällä säällä kysyntää on kasvaneen lämmitystarpeen vuoksi enemmän, ja tämä usein nostaa hintatasoja. Toisaalta tuulisella leudolla säällä on paljon tuulivoimatuotantoa, ja tämä taas laskee hintoja. Arkisin ja erityisesti aamupäivisin tai alkuillasta on myös enemmän kysyntää kuin viikonloppuisin ja öisin.

Yleisesti voidaan sanoa, että kun tuotantoa on paljon kysyntään nähden, hinta on alhainen, ja päinvastoin: kun kysyntää on paljon tuotantoon ja siirtolinjojen kapasiteettiin nähden, hinta nousee.

Milloin voin tehdä pörssisähkösopimuksen?

Pörssisähkösopimuksen voi tehdä, jos asiakkaalla on toistaiseksi voimassa oleva kiinteähintainen sähkösopimus, tai siinä tilanteessa, kun hänen määräaikainen sähkösopimuksensa on päättymässä.

Kätevimmin toistaiseksi voimassa olevan kiinteähintaisen sopimuksen saa vaihdettua pörssisähkösopimuksessa alla olevalta sivulta löytyvän lomakkeen avulla. Ruksaa tällöin kohdat  ‘Teen uuden sähkösopimuksen’ ja ‘vaihdan Äänekosken Energian sopimustyyppiä’. 

Huomioithan, että vaihdostilanteessa uusi sopimus tulee voimaan aikaisintaan 15 vrk päästä vaihdosilmoituksesta. Sopimuksen vaihdos onnistuu myös olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse info@aane-energia.fi tai puh. 020 632 3800. 

Täältä löydät lisätietoja pörssisähkötuotteesta ja voit tehdä pörssisähkösopimuksen: 

https://www.aanekoskenenergia.fi/porssisahko/

 

--

 

« Takaisin ajankohtaisiin