Kaukolämpökiinteistöissä on vältettävä sähkökatkon aikana lämpimän käyttöveden käyttämistä. Liian kuuma käyttövesi voi aiheuttaa ihmisille vaaraa.

Sähköpulatilanteessa kaukolämpöverkosto toimii, mutta kiinteistöt eivät välttämättä pysty ottamaan lämpöä vastaan, koska toimilaitteet kuten kiertovesipumppu käyvät sähköllä.

Käyttöveden lämpötila saattaa kuitenkin nousta talon verkostossa aivan liian kuumaksi, koska kiinteistön automatiikka ja lämmönsäätimet eivät toimi. Tämä siksi, että lämpimän käyttöveden ja lämmityksen säätöventtiilit yleensä jäävät siihen asentoon missä ne olivat ennen sähkön katkeamista.

Toisin sanoen, kiinteistöissä, joissa on sähköinen käyttöveden lämpötilan säädin, saattaa kuumavesihanasta tulla erittäin kuumaa käyttövettä.

Tämä johtuu siitä, että puhdasvesiverkosto toimii lähtökohtaisesti myös sähköpulatilanteessa, koska vesiverkostossa on silloinkin painetta.

Poikkeuksina ovat kiinteistöt, joissa on varavoimakone. Näissä lämmitys ja käyttöveden lämpötilan säätö toimivat normaalisti sähkökatkon aikana. Samoin osassa omakotitaloja on omavoimainen käyttöveden säädin, joka toimii mekaanisesti lämpötilan mukaan. Myös näissä kiinteistöissä lämpimän käyttöveden säädin toimii ihan normaalisti.

Useimmiten kuluttaja ei kuitenkaan tiedä onko käyttöveden säädin omavoimainen vai sähköinen. Siksi suosittelemme kaikkia sähkökatkoalueella olevia kiinteistöjä välttämään lämpimän käyttöveden käyttämistä sähkökatkona aikana.

« Takaisin ajankohtaisiin