Sami Mäntymaa on harvinaisen äänekoskelainen mies. Hän on syntynyt ja kasvanut Äänekoskella, työskennellyt tehtaalla ja kaiken lisäksi pelaa koripalloa.


äe-mäntymaa_sami-web-srgb-3241 Äänekosken Energian sähkönsiirron työnjohtaja Sami Mäntymaa vastaa siitä, että asentajien työskentely on turvallista ja toteutetaan oikeaoppisesti oikein menetelmin.

– Tehtäväni on helpottaa asentajien arkea ja suunnitella ja aikatauluttaa työt niin, että ne tulevat tehtyä hyvin mutta joustavasti ja fiksusti. Pyrimme siihen, että jokainen asentaja tietää aamulla päivän ohjelman ja minne suuntaan lähtee.

Äänekoskelta pois ja takaisin 

Sami on kasvanut ja käynyt koulunsa Äänekoskella. Ensikipinä energia-alaan tuli sähköasentajan ammattiopintoihin kuuluvan työharjoittelun kautta, jonka hän suoritti Äänekosken Energialla.

Opinnot jatkuivat Tampereen ammattikorkeakoulussa sähkövoimatekniikan linjalla.

– Opintojen ohella työskentelin neljänä kesänä Äänekoskella Botnia Mill Servicellä, minne sain tehdä myös opinnäytetyön, Sami kiittelee. 

Tämän jälkeen tie vei vuodeksi Uuteenkaupunkiin insinööritoimistoon sähköpuolen suunnittelutehtäviin. Veri veti kuitenkin takaisin Äänekoskelle, missä Sami työskenteli muutaman vuoden sähköalan yrittäjänä.

– Yrittäjän työ oli monipuolista tekemistä, kun varsinaisten asennustöiden lisäksi sai tehdä myös suunnittelua ja kirjallisia töitä. Nykyisiä esimiestehtäviä ajatellen yrittäjyys oli myös kasvattava ja valmiuksia tarjoava kokemus, Sami pohtii.

Vuonna 2016 CP Kelcon Äänekosken tehtaalta avautui sähköpuolen kunnossapidon työnjohtajan tehtävä. Työskentely hyvässä työyhteisössä kansainvälisen yrityksen leivissä oli mielenkiintoista, mutta keväällä 2018 Äänekosken Energialla aukesi puolestaan sähkönsiirron työnjohtajan paikka.

– Energia-ala on aina kiehtonut minua, ja kun kerran oli mahdollisuus hakea tällaista paikkaa omassa kotikaupungissa niin pitihän siihen mahdollisuuteen tarttua. Myös hyvät muistot harjoitteluajalta vaikuttivat.

Koneella ja kentällä

 Sami tiimeineen huolehtii Äänekosken ja Suolahden sähköverkkojen ylläpidosta. Työnjohtajan päivät täyttyvät yhteisistä projekteista asentajien kanssa.

 – Yksi työn suurimpia rikkauksia on, että saa olla sekä koneella että kentällä. Päiviin mahtuu muun muassa asiakaskäyntejä, uuden verkon rakentamista ja vanhan verkon kunnossapitotöitä, Sami luettelee. – On todella kiinnostavaa, mitä kaikkea sähköverkon ylläpitoon liittyy ja mistä kaikesta yhtälö koostuu. Se, että kaikki toimii moitteetta ja häiriöttä on monen tekijän summa.

Suurimpia viimeaikaisia hankkeita on ollut Nelostien uusimisen yhteydessä tehty maakaapelointiurakka Äänekosken kohdalla.

– Uuden monitoimihallin alue oli aikaisemmin ihan pystymetsää. Suunnittelimme ja rakensimme uutta sähköverkkoa, joka tarjoaa valmiudet myös alueen muulle uudisrakentamiselle.

– Jos tulee uusia ideoita, niin pienessä yhtiössä asioihin pystyy vaikuttamaan. Meillä kannustetaan kokeilemaan uusia juttuja ja ideoita, Sami sanoo.

 – Hienoa on myös se, että pystyy itse vaikuttamaan päivän tapahtumiin ja kulkuun ja tarvittaessa tekemään nopeitakin ratkaisuja.

Pallo hallussa myös vapaa-ajalla

193-senttinen Sami on pelannut koripalloa pienestä asti sarjatasoilla, esimerkiksi Äänekosken Huimassa, Jyväskylän HoNsUssa ja Uudenkaupungin Korihaissa. Tällä kaudella hän pelaa Koiviston Kipinässä. Voiko vapaa-ajasta edes puhua, jos harjoitukset vievät 3-4 iltaa viikosta?

– Täytyy sanoa, että se on tosi hyvää vastapainoa päivätyölle. Toki pelaaminen tapahtuu työn ehdoilla, sillä kaikkia sähkökatkoja tai muutostöitä ei voi tehdä päiväaikaan, Sami huomauttaa.

– Tykkään kaikenlaisesta urheilusta, mutta ehkä sydäntä lähinnä ovat pallo- ja joukkuelajit. Joukkuepelaaminen antaa hyvää pohjaa myös porukalla tekemiseen päivätyössä.

 

 

 

« Takaisin ajankohtaisiin