Sunnuntaina iltapäivällä ilkivallantekijät murtautuivat tyhjillään olevaan kiinteistöön keskustassa ja avasivat kaukolämpölaitteistosta tyhjennysventtiilit. Kiinteistön vahinkojen lisäksi koko kaupungin lämmönjakeluun uhkasi tulla vakava häiriö ja ilkivallan tekijät saattoivat itsensä hengenvaaralliseen tilanteeseen


Sunnuntaina klo 16 Äänekosken kaukolämpöverkostossa havaittiin äkillinen paineen romahdus, joka oli mittaluokaltaan sellainen, että sen saattoi aiheuttaa vain jokin massiivinen vuoto tai laiterikko. Energiayhtiön päivystäjä käynnisti välittömästi toimenpiteet asian selvittämiseksi ja lisäpumppaukset kaupungin lämmönjakeluun tarvittavan painetason ylläpitämiseksi.

”Tapaus oli heti monella tavalla poikkeuksellinen: Jos esimerkiksi kaukolämpöputki on vahingossa esimerkiksi maakaivuutöiden yhteydessä rikkoutunut, siitä tulee heti puhelu. Nyt mitään puhelua ei tullut”, kertoo käyttömestari Juha Saranen Äänekosken Energiasta.

Tekijöillä itseaiheutettu kuolemanvaara

”Tekijät olivat murtautuneet Rautatienkatu 11:ssa sijaitsevaan, tyhjillään oleva kiinteistöön ja hajottaneet paikkoja ilkivaltaisesti. Omaisuusvahinkojen lisäksi he aiheuttivat itselleen vakavan henkilövahingon, jopa kuoleman vaaran avaamalla lämmönjakohuoneessa lämpölaitteistosta tyhjennysventtiilin, josta alkoi syöksyä kovalla paineella kaukolämpövettä tiloihin ja he olivat jättäneet sen auki vuotamaan”, Saranen kertoo.

Kaukolämpövesi ei ole mitenkään myrkyllistä, mutta jos saa 80-asteista vettä päälleen, palovammat voivat olla jopa kuolettavat.

”Onneksi ei ollut pakkaskeli: Tällöin vesi olisi ollut 110-asteista ja se olisi purkautunut tulikuumana höyrynä, joka olisi syrjäyttänyt tilasta hapen. Nämä henkilöt eivät todennäköisesti arvaa, miten onnekkaita olivat, että pääsivät tilanteesta elossa ja omin jaloin ulos”, Saranen korostaa.

Verkoston painetaso saatiin normalisoitua tunnin sisällä hälytyksen tapahtumisesta, klo 17.02. Äänekosken kaukolämpöverkossa on noin miljoona litraa vettä. Tarvittaessa verkkoon pystytään tekemään ns. pikasulkuja ja eristämään verkon osia toisistaan.

”Organisaatiomme toimi tällaisessa poikkeustilanteessa täysin suunnitelmien mukaan. Meillä oli valmius hoitaa kaupungin lämpöjakelu poikkeusjärjestelyin. Nyt asia saatiin onneksi hoidettua ilman että niihin piti turvautua. Yhtään asiakassoittoa jakeluhäiriöistä ei tullut tämän tapauksen johdosta”, Saranen sanoo.

 

 

« Takaisin ajankohtaisiin