Äänekoskelainen Verneri Poikonen haluaa isona lentokapteeniksi. Mutta sitä ennen hän aikoo hiihtää MM-tasolla.

DSC_0154.jpg

Äänekosken Huimaa edustava hiihtäjä Verneri Poikonen muutti kesällä Vuokattiin hyvien harjoittelumahdollisuuksien, samantasoisten harjoittelukaverien ja huippuvalmennuksen perässä. Äänekosken Huiman hiihtokouluista ja Hippo-hiihdoista uransa aloittanut Poikonen on siis edennyt lajissa jo pitkälle ja tavoitteet ovat edelleen korkealla.

”Tämän kauden tärkeimmät etapit ovat nuorten SM-kisat tammi- ja maaliskuussa ja tietysti hiihdon nuorten MM-kisat helmikuussa Sveitsissä”, Poikonen kertoo.

Poikosen arkeen kuuluu 15 – 25 tuntia treenausta viikossa, kehonhuoltoa ja lepoa. Hiihdon lisäksi ajatuskaistaa vievät lukion viimeiset suoritukset ennen valkolakkia sekä huhtikuussa häämöttävä siirtyminen talvilajien urheilujoukkoihin Kajaanin prikaatissa.

”Armeijassa olen todennäköisesti vuoden, riippuen siitä, miten lujaa pystyn hiihtämään”, Poikonen sanoo.

Pallopeleistä apua sprinttiin

Poikonen ehti harrastaa hiihdon lisäksi lapsuudessaan monia muitakin lajeja, kuten jalkapalloa, koripalloa, uintia ja yleisurheilua. Hiihto valikoitui ykköslajiksi teini-iässä.

”Jossain vaiheessa yksilöurheiluun kuuluva oma vastuu alkoi kiehtoa ja tuntui, että hiihdossa sitä pystyi parhaiten toteuttamaan. Sydämessäni olen kuitenkin joukkueurheilija, joten minulle oma hiihtoseura ja –porukka on ollut aina todella tärkeä asia”, Poikonen sanoo.

Poikonen pitää monipuolista urheilutaustaa itselleen suurena vahvuutena ja erottautumistekijänä. Esimerkiksi pallopelit opettavat koordinaation ja reaktiokyvyn lisäksi taktikointia ja tilanneälyä, josta on todella paljon hyötyä erityisesti sprintissä.

”Minä vain pystyn arvioimaan etukäteen, mitä tilanteita kilpailussa tulee tapahtumaan seuraavaksi ja päättämään nopeasti, mihin väliin tähtään ja millä hetkellä”, Poikonen kuvailee.

Kilpaurheilun opeilla eteenpäin

Tällä hetkellä Vernerin fokus on tiukasti hiihdossa, mutta pitkän tähtäimen jatkoajatuksetkin ovat kirkkaana mielessä. Hiihtouran jälkeen hän aikoo hakea kouluttautumaan lentokapteeniksi. Haave lentämisestä on itänyt jo pienestä pitäen.

”Kun päiväkodissa piti piirtää oma unelma-ammatti, piirsin lentokoneen. Mukana on ehkä sukuvikaakin: Oma enoni on ammatiltaan lentäjä”, Poikonen sanoo. 

Poikonen on luottavainen, että urheilutaustasta tulee olemaan selkeää hyötyä niin opiskeluissa kuin työelämään siirtymisessäkin.

 ”Huomaan, että esimerkiksi halu menestyä on siirtynyt kilpaurheilusta suoraan koulunkäyntiin. Lisäksi urheilu on opettanut vastuunottoa sekä kykyä keskittyä, mitkä ovat sitten lentokapteenina todella tärkeitä asioita”, hän summaa.

Äänekosken Energia on mukana tukemassa Verneri Poikosen hiihtouraa.