Karhunlähteen uusi varavoimalaitos hurahtaa automaattisesti käyntiin kirpakoina talvipäivinä ja jos kaukolämpöverkossa on vikatilanne. Laitos on edeltäjiään ympäristöystävällisempi ja edullisempi käyttää.

Äänekosken Energia on ottanut käyttöön uuden kaukolämmön varavoimakattilan Karhunlähteellä. Sillä pidetään huolta siitä, että kaupunkilaiset saavat koteihinsa lämpöä kaikissa tilanteissa.

”Varavoimakattiloita käytetään jos kaukolämpöverkossa on häiriöitä ja silloin kun pakkanen laskee alle 25 asteen, eli niin sanottuna huipputeholaitoksena”, kertoo kaukolämmön käyttömestari Juha Saranen Äänekosken Energiasta.

Käynnistyy automaattisesti

Niin kuin lämpölaitokset yleensä, Karhunlähde on miehittämätön ja se toimii automaattisesti. Esimerkiksi vikatilanteessa laitos käynnistyy itse 30 sekunnissa ja jo muutamassa minuutissa se pumppaa lämmintä vettä kaukolämpöverkkoon. Karhunlähde voidaan myös käynnistää etänä. Lokakuussa 2016 käyttöön otettu laitos on jo ehtinyt tositoimiin.

”Alkutalven kovilla pakkasilla verkkoon tuli äkillinen lämmönjakelukatkos, jossa laitos tuli ensimmäistä kertaa testattua käytännössä. Se toimi niin kuin pitikin: käynnistyi -20 asteessa moitteetta, eikä yksikään asiakas todennäköisesti huomannut koko häiriötä”, myhäilee Saranen.

Ympäristöystävällisempi

Karhunlähde korvasi neljä 80-luvulta peräisin ollutta konttilaitosta, joissa käytettiin polttoaineena raskasta polttoöljyä. Karhunlähteen kahdessa kattilassa käytetään nyt vähäpäästöisempää kevyttä polttoöljyä.

”Kehitys kulkee koko ajan kohti vielä puhtaampia polttoaineita: Karhunlähteessäkin on jo nyt valmius siirtyä biopolttoaineisiin”, kertoo Saranen.

Kevyen polttoöljyn käyttö tuo myös suoria kustannussäästöjä.

”Raskasta polttoöljyä täytyy pidellä lämpimänä kesät talvet, jotta laitos pysyy jatkuvasti toimintavalmiudessa. Kevyttä polttoöljyä ei tarvitse, eli sen kunnossapitokustannukset ovat huomattavasti pienemmät”, sanoo Saranen tyytyväisenä.

Varavoiman tarve noussut

Äänekosken alueella rakennetaan aktiivisesti. Kaukolämpöverkko laajenee lähes samaan tahtiin ja samalla kaukolämmön kysyntä nousee. Jotta kaukolämmön toimitusvarmuus säilyy, Äänekosken Energia on huolehtinut varavoimakapasiteetin riittävyydestä.

Karhunlähteen lisäksi Äänekoskella 2009 valmistunut ja lisäksi Suolahdella on kolme varavoimalaa, joista uusin on 2015 valmistunut Pölkinkadun lämpökeskus.

”Olemme panostaneet varavoimaan pitkäjänteisesti askel kerrallaan ja tilanne on nyt alueella erittäin hyvä”, Saranen toteaa.

« Takaisin ajankohtaisiin