Elämme monin tavoin poikkeuksellista aikaa eikä kukaan tiedä tarkalleen, mitä tulevat kuukaudet tuovat tullessaan. Joka tapauksessa on selvää, että sähkön ja energian hinta tulevat nousemaan. Jokaisen kannattaa omalta osaltaan varautua ensi talveen. 

äe_nevalainen_niko_hires-1808

Parissa vuodessa maailma on koronan ja nyt Venäjän hyökkäyksen vuoksi mullistunut, mikä kaikki on vaikuttanut myös energiamarkkinoille. Kohonneet markkinahinnat heijastuvat aina ennen pitkää kuluttaja-asiakkaisiin.  

“Sähköntuotantoon käytettävien polttoaineiden hinnat ovat nousseet Suomessa ja kansainvälisesti. Samaan aikaan Venäjä on lopettanut sekä sähkön että sähkön ja kaukolämmön tuotantoon käytettävän maakaasun tuonnin Suomeen, minkä vuoksi sähkön markkinahinnat ovat olleet poikkeuksellisen korkealla tasolla: Toukokuun keskimääräinen arvonlisäverollinen hinta sähköpörssissä olikin 16,5 snt/kWh”, selvittää asiakkuuspäällikkö Niko Nevalainen Äänekosken Energiasta. 

Energian hintojen ennakoidaan olevan korkeat myös tulevana talvena, sillä Venäjältä aiemmin tuotu metsähake, maakaasu ja sähkö on jouduttu Suomessa korvaamaan muilla vaihtoehdoilla. 

Nevalainen suosittelee mahdollisuuksien mukaan varautumaan ensi talveen. Jos kotona on tulisija, niin nyt alkukesästä on hyvä huolehtia ensi talveksi polttopuita.  

“Lämmittämällä takkaa ja puuhellaa saa leikattua rakennuksen lämmityssähkönkulutusta. Erityisesti kovien pakkasten aikaan tällä on suuri merkitys niin yksilön sähkölaskun kuin yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta”, Nevalainen toteaa. 

Jos tulisijat ovat olleet pitkään käyttämättä, kannattaa tilata nuohooja tarkistamaan niiden toimintakunto. 

Jokainen voi vaikuttaa 

Äänekosken Energialla on merkittävästi omaa sähkönhankintaa, mutta osa sähköenergiasta ostetaan aina pörssistä. Mitä pienempi ostomäärä on kalleimpina aikoina, sitä edullisempaa sähkö on kaikille asiakkaille jatkossa. 

“Vaikka sähkön hintasi olisi vuorokauden tai vuoden jokaisena tuntina sama, jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa sähkön tulevaan hintaan painottamalla sähkön käyttöä halvemman sähkönhinnan tunneille siinä määrin kuin mahdollista”, Nevalainen sanoo. 

Nevalainen muistuttaa, että energiaa säästämällä jokainen voi itse vaikuttaa jo nyt omiin energiakustannuksiinsa. 

“Energian säästäminen auttaa meitä suomalaisia myös  irtautumaan venäläisestä energiasta”, hän painottaa. 

Sähkön markkinahintoja ja Suomen sähköjärjestelmän ajankohtaista tilannetta voi seurata kantaverkkoyhtiö Fingridin sivuilla https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Motivan ”Energiansäästö on varautumista”– sivusto antaa tietoa ja energiansäästövinkkejä 

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiansaasto_on_varautumista

« Takaisin ajankohtaisiin