Suomen energiamarkkinat siirtyvät uuteen aikakauteen helmikuussa, kun keskitetyn tiedonvaihdon järjestelmä Datahub otetaan käyttöön. Datahub on koko energia-alan yhteinen jättiponnistus, joka vie Suomea kohti älykkäämpää ja joustavampaa energiajärjestelmää.

äe-raitio_emma-web-srgb-3151-2

Suomessa tehdään energiamarkkinoiden historiaa helmikuussa, kun kaikki markkinaosapuolet ottavat käyttöön keskitetyn tiedonvaihdon järjestelmän Datahubin. Sen käyttöönoton myötä kommunikaatiotapa energiamarkkinoilla muuttuu.

”Aiemmin viestien vaihto tapahtui keskenään asioivien energiayhtiöiden välillä, mutta jatkossa kaikki tiedot viedään Datahubiin, josta kukin osapuoli voi saada tarvitsemansa datan”, taustoittaa Äänekosken Energian asiakaspalvelusta vastaava Emma Raitio.

Tavallisen ihmisen sähkönkulutuksen data liikkuu tällä hetkellä sähkömittarilta verkkoyhtiölle, joka välittää ne sähkönmyyjille. Jatkossa verkko toimittaa datan Datahubiin ja myyjä saa sen sieltä.

Keskitetty tietopankki nopeuttaa tiedonkulkua

Datahub tulee vastaisuudessa sisältämään siis kaiken tiedon, mitä eri sähkömarkkinaprosesseissa, kuten myyjän vaihdossa tarvitaan. Tämä käsittää sähkönkäyttäjien, heidän sähkösopimustensa ja käyttöpaikkojensa tiedot ja tietysti kulutustiedot.

Datahub nopeuttaa monia prosesseja huomattavasti.

”Esimerkiksi myyjän vaihdossa verkon tulee nykyisten ohjeiden mukaan kuitata uudelle myyjälle viiden arkipäivän sisällä, voiko sopimus alkaa vai ei, mutta jatkossa tiedot ovat reaaliajassa saatavilla Datahubissa, kun sähkösopimus on tehty ja asia saadaan hoidettua samantien”, Raitio havainnollistaa.

Tavallisen sähkönkäyttäjän arkea Datahub ei muuta juuri mitenkään. Kenties ainoa näkyvä muutos on se, että jokainen Suomen 3,7 miljoonasta käyttöpaikasta saa oman uniikin 18-numeroisen tunnuksen, joka näkyy sähkölaskulla.

”Lisäksi Datahubin käyttöönoton yhteydessä loppukäyttäjille avautuu oma portaali, josta jokainen voi halutessaan nähdä itseään koskevat tiedot”, Raitio kertoo.

Äänekosken Energian Energia Onlinen toimintaan Datahub ei vaikuta: Palvelu toimii jatkossa niin kuin ennenkin.

Toiminnan laatu paranee

Datahubin avulla voidaan parantaa myös sähkömarkkinoiden toiminnan laatua. Esimerkiksi viime kesänä sähkömarkkinoilla oli aivan poikkeuksellinen tilanne, kun kaksi kyseenalaisesti toiminutta sähkönmyyjää piti sulkea sähkömarkkinoilta pois ja tuhannet asiakkaat joutuivat nopeasti hankkimaan itselleen uuden sähkönmyyjän.

”Kun tiedot virtaavat jatkossa keskitetyn hubin kautta,  vastaavat kyseenalaiset toimintatavat tulevat helpommin esiin”, Raitio toteaa.

Datahubiin siirtyminen on koko alalta valtava ponnistus. Kaikki sähkömarkkinoiden osapuolet, eli sähkön vähittäismyyjät ja verkkoyhtiöt eli jakeluverkonhaltijat siirtyvät järjestelmään yhtä aikaa. Järjestelmää on rakennettu jo vuosia.

”Tämä projekti on vaatinut paljon työtä kaikilta osapuolilta. Nyt on meneillään jo käyttöönoton kenraaliharjoitusvaihe”, Raitio kertoo.

Datahub otetaan käyttöön 21.2.2022.

 

 

 

 

 

 

« Takaisin ajankohtaisiin