Perinteikäs Suolahden Urho kokoaa kylällään ihmisiä yhteen monin tavoin jääkiekkoharrastuksen ympärille. Seura tarjoaa toimintaa koko perheelle.

AE_Tapio_Saaristo_Suolahden_Urho.jpg

Jääkiekolla on Suolahdessa pitkät ja vahvat perinteet. Suolahden Urho on jo 70-luvulta tarjonnut paikallisille lapsille, nuorille ja aikuisillekin mahdollisuuden harrastaa kiekkoa kotikulmilla.

 ”Olemme ylpeästi oman kylän joukkue: Yli kaksi kolmannesta edustusjoukkueen pelaajistamme asuu Äänekoskella tai lähialueella. Haluamme tuoda tänne Äänekoskelle omalta osaltamme positiivista henkeä”, luonnehtii seurassa edustuksen joukkueenjohtajana toimiva Tapio Saaristo.

”Toiminnassa on mukana vanhoja konkareita, joiden laaja tietotaito leviää seurassa, kun mukaan tulee uusia ihmisiä.”

Nuorille ja vanhoille, miehille ja naisille

Suolahden Urho tarjoaa pienen kylän jääkiekkoseuraksi hyvin monipuolista toimintaa: Seuralla on oman edustusjoukkueen lisäksi aktiivista junnutoimintaa, ikämieskiekkoa ja jopa viime syksynä aloittanut, parinkymmenen naiskiekkoilijan oma joukkue, Urhon Mammat.

 “On hienoa, että saimme omien naisleijonienkin joukkueen muodostettua! Urhon Mammat on matalan kynnyksen porukka, jossa kiekkoharrastuksen ohella on tarkoitus pitää hauskaa. He ovat jo pelanneet junnuja vastaan muutamia harjoituspelejäkin”, Saaristo kertoo.

Kaikenikäiset tärkeitä

Junioritoiminta on tietyllä lailla pohja seuran toiminnan jatkuvuudelle. Lajista kiinnostuneita lapsia löytyy aina, mutta jos ei ole aikuisia valmentajiksi, huoltajiksi ja joukkueenjohtajiksi, joukkueita ei vain synny. Lasten mukaan saaminen on Saariston mielestä tärkeää, mutta yhtä tärkeää on saada mukaan aikuiset. 

”Meillä on kyllä onneksi ollut tuuria. Aina on löytynyt perheitä, joissa on intoa ja jotka ovat sitoutuneet toimintaan”, Saaristo kuvailee.  

Koko perheen laji

Jääkiekkoa luonnehditaan usein koko perheen lajiksi ja Saaristo on itse tästä mallitapaus. Hänellä ei alun perin ollut itsellä jääkiekkotaustaa, mutta kun hänen lapsensa aloittivat Urhossa, molemmat vanhemmat imeytyivät toimintaan mukaan.

”On monia tapoja olla mukana: Voi paistaa makkaraa, pitää kahviota peleissä tai hoitaa toimitsijatehtäviä. Vaimonikin tykkää lähteä hallille kioskitouhuihin, koska se on mukavaa vaihtelua: Saa kuulemma puhua ihan eri asioista kuin kotona tai työpaikalla”, hän kertoo. 

Sosiaalisesti antoisaa

Yhtenä antoisimpana asiana jääkiekkoharrastuksessa Saaristo pitääkin sen ympärillä olevaa yhteisöllisyyttä ja sen tarjoamia mielenkiintoisia sosiaalisia kontakteja.

”Tässä harrastuksessa tapaa ihmisiä laidasta laitaan. Kaikki ovat samalla viivalla ja saman arvoisia sukupuolesta, iästä tai asemasta riippumatta. Jääkiekko toimii yhdistävänä tekijänä”, hän kuvailee.

Hyvää esimerkkiä

Suolahden Urhon edustusjoukkue pelaa nyt Hämeen alueen kolmosdivarissa ja joukkueen seuraava tavoite, nousu kakkosdivariin, näyttää todennäköiseltä. Saariston mielestä edustusjoukkue toimii roolimallina eri tavoin.

”Suolahden Urhosta on lähdetty pelaamaan SM-liigatasolle tai jopa ulkomaille. Toisaalta voimme näyttää mallia siinäkin, että harrastuksesta voi nauttia täysillä, vaikka ei huipulle tähtäisikään”, hän pohtii.

Ilmeisesti seura on tässä onnistunut. Monet seuran kasvatit, jotka ovat käyneet kokeilemassa siipiään toisissa joukkueissa, ovat halunneet lopettamisen sijaan tulla takaisin ja jatkaa pelaamista Urhossa.

”Tämä on minusta hieno asia, olemme puhuneet tästä paljon. Paluumuuttajat ovat lämpimästi tervetulleita takaisin”, Saaristo sanoo.

Jäähallihanke merkittävä

Seura ajaa omalta osaltaan vahvasti Suolahden uutta jäähallihanketta eteenpäin. Sen valmistuminen helpottaisi monia asioita.

”Paremmat harjoitteluolosuhteet ovat myös tervetulleet. Niiden myötä pystyisimme paremmin saamaan lisää koulutettuja valmentajia ja mahdollisesti palkkaamaan esimerkiksi junioritoiminnasta vastaavan henkilön. Erityisesti teini-ikäiset sitoutuvat paremmin, jos valmentaja ei aina ole se oma isä tai kaverin isä”, Saaristo kuvailee.

Paikalliset yritykset tukevat

Pelipaidoissa näkyvä Äänekosken Energia on ollut jo vuosia yksi Suolahden Urhon edustusjääkiekon suurimpia tukijoita. Paikallisten yritysten tuki on seuralle lähes elinehto. 

”Suurin menoerä ovat tietysti hallimaksut, mutta myös tuomarit, linja-automatkat ja jokainen mailanteippausrulla maksaa. Olemme kiitollisia, että paikalliset yritykset arvostavat toimintaamme ja haluavat tukea sitä. Me osaltamme huolehdimme siitä, että tuki menee oikeasti siihen, mihin se on tarkoitettukin”, sanoo Saaristo.