Seppo Kemppainen vaihtoi öljylämmityksen kaukolämpöön, koska halusi kotiinsa huolettoman ja ympäristöystävällisen lämmitysmuodon. Helppouden lisäksi kaukolämpö on osoittautunut edulliseksi tavaksi lämmittää. 

Seppo_Kemppainen_kaukolampo

Äänekosken keskustassa asuvan Seppo Kemppaisen vanha öljykattila rupesi piiputtamaan syksyllä 2017 ja lämmitysmuodon pohdinta tuli ajankohtaiseksi kun uusi öljykattila ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta.   

“Jos lämmitys reistailee, omakotitaloasujalla ei ole ketään ketä pyytää hoitamaan asiat, vaan kaikki täytyy tehdä itse. Kustannukset olivat tietysti yksi tekijä, mutta tärkeimmäksi kriteeriksi nousi lämmityksen toimintavarmuus ja huolettomuus”, Kemppainen muistelee. 

Maalämpökin pääsi harkintalistalle, mutta Kemppainen päätyi kaukolämpöön. 

“Lämmitysmuodolla on omakotitalossa iso merkitys. Meilläkin on 300 neliötä kolmessa kerroksessa lämmitettävänä niin täytyi miettiä tarkkaan, mikä on meille paras vaihtoehto.”

Liittyminen nopeaa ja helppoa

Kaukolämpöön liittyminen oli Kemppaisen mielestä yllättävän nopeaa ja helppoa. Äänekosken Energian Juha Saranen katsoi kotikäynnillä, mistä runkolinja kulkee, miten siihen on järkevintä liittyä ja mistä lämpö kannattaa tuoda taloon. Runkoputki kulki jo valmiiksi läheltä, joten tonttilinjaa piti vetää vain noin 40 metriä. 

“Lämmöt tulivat taloon alle kuukaudessa ensimmäisestä keskustelusta energiayhtiön kanssa”, Kemppainen muistelee. 

Kokonaisuudessaan liitäntätyöt pihalla ja talossa veivät 3 - 4 päivää, sisältäen öljykattilan purkamisen ja pois viennin. Energiayhtiö auttoi tekijöiden hankkimisessa. 

“Energiayhtiö hankki paikalle urakoitsijan, joka teki kaivannon, hitsausyritys kävi hitsaamassa putket yhteen ja LVI-yritys teki liitännän lämmönjakelukeskukseen”, Kemppainen kertoo. 

Lämmitysmuodon vaihto maksaa itsensä takaisin 

Verkkoliitäntä maksoi töineen kaikkineen noin 6000 euroa, ja investointi maksaa itseään  alentuneina lämmityskustannuksina takaisin.  

“Olen ollut todella tyytyväinen. Öljyä kului ennen noin 3000 litraa vuodessa ja kun sen hinta nousi yli euroon litralta, kustannukset olivat etenkin kylminä talvina pilvissä. Nyt tukkikirjanpitoni mukaan keskikustannus on pysynyt alta 2000 euron lähes joka vuosi eikä kovatkaan pakkastalvet ole nostaneet laskua kuin kympeillä”, Kemppainen sanoo. 

Äänekosken Energian kaukolämpö on hinnaltaan hyvin kilpailukykyinen, myös valtakunnallisella tasolla.

“Lehdestä sattui taannoin silmään kaukolämmön hintavertailu ja oli iloinen yllätys todeta, että meillä paikallinen kaukolämpö on Suomen edullisimpien joukossa”, Kemppainen sanoo.   

Huoletonta, siistiä ja ympäristöystävällistä

Kaukolämmittäjän arki on osoittautunut juuri niin huolettomaksi kuin hän odottikin. 

“Kerran vuodessa käyn mittareista tarkistamassa paineet ja varmistamassa että verkostossa on vettä. Toimituskatkoja ei ole ollut ja jos jotain ongelmia tulisi, voin soittaa energiayhtiöön ja saada sieltä apua”, Kemppainen toteaa. 

Myös ilmastomielessä hän on valintaansa tyytyväinen. Kaukolämpö on aina paikallinen ratkaisu ja Äänekoskella se on uusiutuvaa, biopolttoaineilla tuotettua. 

“On mukava ajatella, että tehtaalta tuleva hukkalämpö voidaan käyttää näin järkevästi kaupunkilaisten lämmittämiseen”, Kemppainen summaa. 

« Takaisin ajankohtaisiin